Dec
2015

Gravstenar värda ett besök

I franska Normandie finns en amerikansk krigskyrkogård, den heter ”The Normandy American Cemetery and Memorial”. Den hedrar alla de amerikanska soldater som miste livet i Europa under andra världskriget. Den är vackert belägen på en klippa och därifrån kan man se ut över Omaha Beach där soldaterna steg i land. Gravstenarna är satta med perfekt symmetri. Alla gravstenar är dock inte kors. Amerikansk-judiska soldater har Davidsstjärnan istället för ett kors. Det var många soldater som aldrig kunde identifieras, dessa har fått ett eget minnesmärke i stället för en egen gravsten. Vill man nu inte åka så långt som till Frankrike för att titta på gamla gravstenar, finns det nya gravstenar på vilosten.se.

Resan hit är ändå ett minne för livet och någonting man troligen aldrig tidigare skådat. Flera kända namn har blivit begravda här bland dessa finns: 

Lesley J. McNair, US Army general, en av de två högst rankade amerikaner som stupade under andra världskriget.

Jimmie W. Monteith, Medal of Honor mottagare.

Två av de Niland bröderna, Preston och Robert.

Frank D. Peregory, Medal of Honor mottagare.

Theodore Roosevelt, Jr, son till president Theodore Roosevelt, Medal of Honor mottagare.

Quentin Roosevelt, son till president Theodore Roosevelt, flygare stupade i första världskriget.

Det  är ett vitt hav av gravstenar på ett stort fält och dessa har man även kunnat se i några kända filmer. I skräckfilmen ”The Omen” står Damien bredvid de tusentals gravarna på filmen huvudfotoaffisch. Kyrkogården är även med i början av Steven Spielberg ’s film ”Saving Private Ryan”.